DIETETYCZNA TERRINA Z SERKA WIEJSKIEGO
➡️ Składniki na keksówkę o wymiarach 10×25 cm
🔹250 g szynki konserwowej
🔹500 g serka wiejskiego light
🔹250 g rzodkiewki
🔹100 g ogórka
🔹1 spory pęczek koperku
🔹100 ml mleka 2%
🔹2 łyżki żelatyny
🔹sól i pieprz do smaku
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do wystudzenia.
Keksówkę wykładamy folią spożywczą, a następnie jej spód i boki wykładamy wędliną.
Ogórki i rzodkiewkę kroimy w niewielką kostkę. (Jeśli ogórki mają cienką skórkę, nie obieramy ich).
Serek przekładamy do miski, dodajemy do niego ogórki, rzodkiewkę i drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy od czasu do czasu sprawdzając konsystencję.
Delikatnie tężejącą masę przelewamy do keksówki.
(Aby masa szybki zastygła, serek powinien być mocno schłodzony.)
Wierzch serka przykrywamy wędliną, keksówkę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Smacznego! 🙂
CAŁOŚĆ – 10 GRUBYCH PLASTROW
1 PLASTER – 90 KCAL