DIETETYCZNE RACUCHY BEZ CUKRU I TŁUSZCZU

➡️ Składniki na 14 szt (2 duże porcje)

🔹1 małe jajko 
🔹80 g mąki pszennej
🔹90 ml mleka 2%
🔹1 łyżka erytrolu
🔹1 łyżeczka proszku do pieczenia
🔹14 plastrów miękkiego jabłka (w sumie 400 g)

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans.

Jabłka obieramy, kroimy w plastry o grubości nie większej niż 1 cm i wycinamy gniazda nasienne.

Jabłka maczamy w cieście i wykladamy ma rozgrzaną patelnię.

Jeśli patelnia ma powłokę nieprzywierajacą, nie jest potrzebny dodatek tłuszczu (polecam patelnie z powłoką ceramiczną).

Smażymy na średniej mocy palnika (u mnie poziom 8 na 14), aby ciasto usmażyło się do samego środka, a jabłka zmiękły.

SMACZNEGO! 🙂

1 PORCJA TO 7 DUŻYCH RACUCHÓW – OK. 350 KCAL