DIETETYCZNY GULASZ Z INDYKA Z WARZYWAMI I MAKARONEM KONJAC

➡️ Składniki na 3 bardzo duże, dające na długo uczucie sytości porcje. 

🔹600 g filetu z udzca indyka
🔹150 g marchewki
🔹120 g papryki 
🔹100 g cebuli 
🔹80 g selera
🔹80 g pietruszki
🔹4 ząbki czosnku 
🔹5 g oleju (1 łyżeczka) 
🔹1 łyżka słodkiej papryki 
🔹1 łyżeczka suszonej cebuli 
🔹sól i pieprz 

➡️ Dodatkowo

🔹makaron konjac*

Mięso kroimy w niewielką kostkę, oprószamy solą i obsmażamy na oleju na rumiano.

Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy do czasu, aż cebula zmięknie.

Mięso zalewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem pół godziny.

Następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa, słodką paprykę oraz suszoną cebulę i gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut.

Wody nie powinno być za dużo – sos powinien zgęstnieć.

Makaron przelewamy obficie gorącą wodą by pozbyć się charakterystycznego dla niego zapachu i łączymy z 1/3 porcji gulaszu. 
Podgrzewamy kilka minut i podajemy. 

Smacznego! 

CAŁOŚĆ – 3 PORCJE 
1 PORCJA – OK. 350 KCAL

* Makaron Konjac zawiera 9 kcal na 100 g produktu. Jest wolny od glutenu, cukru i tłuszczu. Po odpowiednim przepłukaniu nie ma smaku i chłodnie smak potrawy/sosu, więc powinien być zmieszany z sosem co najmniej kwadrans przed podaniem.
Ja tego nie zrobiłam z uwagi na zdjęcie, które nie wyglądałoby apetycznie, ale po sfotografowaniu przełożyłam całość do rondelka, wymieszałam i podgrzałam.
Makaron Konjac daje uczucie sytości na długo i jest źródłem błonnika.
Występuje w różnych formach (spaghetti, tagiatelle, nitki, penne, a nawet jako ryż) i nie wymaga gotowania, chociaż ja zawsze podgrzewam go z sosesem.

U mnie sprawdza się, kiedy mam ochotę na dużą, solidną porcję, ale z zachowaniem niskiej kaloryczności.