DIETETYCZNY GULASZ Z INDYKA Z WARZYWAMI I MAKARONEM KONJAC
➡️ Składniki na 3 bardzo duże, dające na długo uczucie sytości porcje.
🔹600 g filetu z udzca indyka
🔹150 g marchewki
🔹120 g papryki
🔹100 g cebuli
🔹80 g selera
🔹80 g pietruszki
🔹4 ząbki czosnku
🔹5 g oleju (1 łyżeczka)
🔹1 łyżka słodkiej papryki
🔹1 łyżeczka suszonej cebuli
🔹sól i pieprz
➡️ Dodatkowo
🔹makaron konjac*
Mięso kroimy w niewielką kostkę, oprószamy solą i obsmażamy na oleju na rumiano.
Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smażymy do czasu, aż cebula zmięknie.
Mięso zalewamy 2 szklankami wody i dusimy pod przykryciem pół godziny.
Następnie dodajemy drobno pokrojone warzywa, słodką paprykę oraz suszoną cebulę i gotujemy pod przykryciem kolejne 30 minut.
Wody nie powinno być za dużo – sos powinien zgęstnieć.
Makaron przelewamy obficie gorącą wodą by pozbyć się charakterystycznego dla niego zapachu i łączymy z 1/3 porcji gulaszu.
Podgrzewamy kilka minut i podajemy.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – 3 PORCJE
1 PORCJA – OK. 350 KCAL
* Makaron Konjac zawiera 9 kcal na 100 g produktu. Jest wolny od glutenu, cukru i tłuszczu. Po odpowiednim przepłukaniu nie ma smaku i chłodnie smak potrawy/sosu, więc powinien być zmieszany z sosem co najmniej kwadrans przed podaniem.
Ja tego nie zrobiłam z uwagi na zdjęcie, które nie wyglądałoby apetycznie, ale po sfotografowaniu przełożyłam całość do rondelka, wymieszałam i podgrzałam.
Makaron Konjac daje uczucie sytości na długo i jest źródłem błonnika.
Występuje w różnych formach (spaghetti, tagiatelle, nitki, penne, a nawet jako ryż) i nie wymaga gotowania, chociaż ja zawsze podgrzewam go z sosesem.
U mnie sprawdza się, kiedy mam ochotę na dużą, solidną porcję, ale z zachowaniem niskiej kaloryczności.