DIETETYCZNY PASZTET DROBIOWY
鉃★笍 Sk艂adniki na 1 kg pasztetu
馃敼700 g gotowanego kurczaka (u mnie p贸艂 na p贸艂 udka i filety)*
馃敼150 g gotowanej marchewki
馃敼70 g gotowanej pietruszki
馃敼4 jajka
馃敼125 ml bulionu z gotowania mi臋sa
馃敼120 g cebuli
馃敼1 艂y偶eczka oleju
馃敼1 pe艂na 艂y偶eczka przyprawy do pasztetu
馃敼1 艂y偶eczka majeranku
馃敼s贸l i pieprz do smaku
* Mi臋so najlepiej ugotowa膰 dzie艅 wcze艣niej i sch艂odzi膰 przed mieleniem.
鉃★笍 PRZYGOTOWANIE
Pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 podsma偶amy na oleju.
Mi臋so, marchewk臋, pietruszk臋 i cebul臋 mielimy.
Dodajemy jajka, bulion i przyprawy. Dok艂adnie mieszamy.
Keks贸wk臋 o wymiarach ok. 22×10 cm wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy do niej mas臋 mi臋sn膮.
Wyr贸wnujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Pieczemy na opcji g贸ra + d贸艂 do zrumienienia (ok. 60-75 min – w zale偶no艣ci od piekarnika).
Po wyj臋ciu pasztet odstawiamy do wystudzenia, a nast臋pnie Wstawiamy do lod贸wki na ca艂膮 noc.
SMACZNEGO! 馃檪
CA艁A PORCJA (1 kg) – ok. 1550 KCAL
100 G PASZTETU – 155 KCAL