DIETETYCZNY PASZTET GRZYBOWY DO BARSZCZU
鉃★笍 SK艁ADNIKI
馃敼1kg pieczarek
馃敼40 g suszonych borowik贸w
馃敼250 g pora
馃敼200 g cebuli
馃敼2 z膮bki czosnku
馃敼5 g mas艂a
馃敼4 jajka L
馃敼25 g bu艂ki tartej
馃敼1 p臋czek natki pietruszki
馃敼s贸l i pieprz do smaku
Grzyby zalewamy wod膮, odstawiamy na noc, a nast臋pnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzin臋. Wystudzone grzyby bardzo drobno siekamy.
Drobno posiekan膮 cebul臋, czosnek oraz pora podsma偶amy na ma艣le do mi臋kko艣ci.
Pieczarki 艣cieramy na tarce i sma偶ymy do czasu, a偶 ca艂a woda odparuje.
Przestudzone pieczarki, posiekane grzyby, cebul臋, pora oraz wszystkie pozosta艂e sk艂adniki 艂膮czymy ze sob膮 i dok艂adnie mieszamy. Doprawiamy do smaku sol膮 i pieprzem.
Mas臋 grzybow膮 przek艂adamy do wy艂o偶onej papierem do pieczenia keks贸wki o wymiarach 20×10 cm.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na opcji g贸ra + d贸艂 przez oko艂o 50-60 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do ca艂kowitego wystygni臋cia i wstawiamy do lod贸wki na ca艂膮 noc.
CA艁O艢膯 – 10 PORCJI/PLASTR脫W – 800 KCAL
1 KAWA艁EK – 80 KCAL