DIETETYCZNY SERNIK Z PIANKĄ RÓŻANO MALINOWĄ
SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 18 cm)
➡️ Masa serowa
🔹500 g twarogu sernikowego (do 120 kcal w 100g – np. Pilos)
🔹3 jajka L
🔹120 g erytrolu
🔹25 g budyniu karmelowego bez cukru
🔹125 g malin
➡️ Pianka różano malinowa
🔹1 galaretka malinowa
🔹250 ml wrzątku
🔹150 g skyru naturalnego
🔹200 g malin
🔹2 łyżki wody różanej
Twaróg, jajka, budyń i erytrol miksujemy na gładką masę.
Przelewamy do tortownicy (z wyłożonym papierem spodem).
Na masie serowej układamy maliny i delikatnie wciskamy je do sera.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 75 minut na opcji góra + dół.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy do temperatury pokojowej.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do remperatury pokojowej.
Do przestudzonej galaretki dodajemy wodę różaną, oraz zmiksowane, przetarte przez gęste sito maliny.
Galaretkę z dodatkami łączymy ze skyrem i blendujemy do połączenia składników i lekkiego napowietrzenia.
Tak powstałą piankę przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego 🙂
8 DUŻYCH PORCJI / 180 KCAL NA PORCJĘ