FIT CIASTO MAKOWE Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI, KAWĄ I CYNAMONEM

➡️ Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

➡️ Biszkopt

🔹2 jajka M
🔹3 łyżki erytrolu
🔹35 g mąki pszennej
🔹1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
🔹1/2 łyżeczki cynamonu

➡️ Poncz

🔹120 ml kawy
🔹1 łyżeczka erytrolu

➡️ Masa makowa

🔹450g naturalnego skyru
🔹100 ml mleka 2%
🔹25 g mielonego maku (suchego)
🔹4 łyżki erytrolu
🔹2 krople olejku migdałowego
🔹2 krople olejku pomarańczowego
🔹3 łyżeczki żelatyny 
🔹100 ml wrzątku

➡️ Galaretka śliwkowa

🔹500 g śliwek (czerwonych) + 120 ml wody
🔹3 łyżeczki żelatyny + 100 ml wrzątku

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka łączymy z erytrolem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 10 minut.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 18 minut. 
Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy.
Ponczujemy kawą wymieszaną z erytrolem.

Mak łączymy z erytrolem oraz olejkami i zalewamy gorącym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans.

Skyr łączymy z przestudzonym makiem i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę.
Delikatnie tężejącą masę przekładamy na naponczowany biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy śliwki.

Przekrojone na pół, pozbawione pestki śliwki układamy w niewielkim naczyniu żaroodpornym i dodajemy 100 ml wody.
Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25-30 min. Po przestudzeniu zdejmujemy ze śliwek skórki i przekładamy je razem z sokiem do miseczki. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i kiedy owoce przestygną wykładamy je na zastygniętą masę makową.

Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego! 🙂

CAŁOŚĆ – 8 PORCJI – 1100 KCAL

1 PORCJA – ok. 140 KCAL