NALEŚNIKOWE SPAGHETTI Z OWOCAMI

(Jeśli chcecie wzbogacić danie o porcję białka, dodajcie 100 g chudego, pokruszonego twarogu. Kaloryczność dania wzrośnie do około 520 kcal. Taka wersja będzie pełnowartościową propozycją obiadową.)

Składniki na 2 porcje

Naleśniki:

  • 180 ml mleka 2%
  • 150 ml wody gazowanej
  • 120 mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka erytrolu
  • 5 g oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos owocowy:

  • 300 g owoców (u mnie mieszanka malin i truskawek, ale jagody również świetnie się sprawdzą)
  • 1 łyżka erytrolu

Dodatkowo:

  • 200 świeżych owoców (truskawki, czereśnie, borówki, jeżyny)

Przeznaczone na sos owoce łączymy z erytrolem, blendujemy na gładki mus i przecieramy przez gęste sito.

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i miksujemy. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dolać odrobinę wody.
Naleśniki smażymy na suchej patelni. Z tej porcji wyjdzie 6 grubszych lub 8 cieńszych sztuk.

Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy w paseczki. Przekładamy na talerz.
(Jeśli zdecydujecie się na dodatek twarogu – posypujemy nim naleśnikowe makaron.)
Naleśnikowy makaron polewamy sosem owocowym i dekorujemy świeżym owocami.
Podajemy od razu.