NALEŚNIKOWE SPAGHETTI Z OWOCAMI
(Jeśli chcecie wzbogacić danie o porcję białka, dodajcie 100 g chudego, pokruszonego twarogu. Kaloryczność dania wzrośnie do około 520 kcal. Taka wersja będzie pełnowartościową propozycją obiadową.)
Składniki na 2 porcje
Naleśniki:
- 180 ml mleka 2%
- 150 ml wody gazowanej
- 120 mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1 łyżka erytrolu
- 5 g oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos owocowy:
- 300 g owoców (u mnie mieszanka malin i truskawek, ale jagody również świetnie się sprawdzą)
- 1 łyżka erytrolu
Dodatkowo:
- 200 świeżych owoców (truskawki, czereśnie, borówki, jeżyny)
Przeznaczone na sos owoce łączymy z erytrolem, blendujemy na gładki mus i przecieramy przez gęste sito.
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i miksujemy. Jeśli ciasto będzie za gęste, należy dolać odrobinę wody.
Naleśniki smażymy na suchej patelni. Z tej porcji wyjdzie 6 grubszych lub 8 cieńszych sztuk.
Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy w paseczki. Przekładamy na talerz.
(Jeśli zdecydujecie się na dodatek twarogu – posypujemy nim naleśnikowe makaron.)
Naleśnikowy makaron polewamy sosem owocowym i dekorujemy świeżym owocami.
Podajemy od razu.