PIECZONA SZAKSZUKA Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI

➡️ Składniki na 1 porcję:

🔹3 jajka L
🔹200 g pomidorów krojonych z puszki
🔹200 g cukinii
🔹200 g pieczarek
🔹50 g cebuli
🔹1 mała łyżeczka oliwy
🔹2 ząbki czosnku
🔹1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
🔹1/3 łyżeczki słodkiej papryki
🔹1/2 łyżeczki suszonej cebuli
🔹2 szczypty cukru 
🔹sól i pieprz

Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy na oliwie do miękkości.
Następnie dodajemy pomidory i dusimy chwilkę, do czasu aż większość wody odparuje.

Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cukinię, a następnie (po zdjęciu cukinii) pokrojone w plasterki pieczarki.

Wszystkie warzywa łączymy ze sobą na patelni i dodajemy przyprawy.

Warzywa przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, a w 3 zrobione łyżką zagłębienia wbijamy jaka.

Naczynie wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy do czasu, aż jajka będą mieć właściwą dla Was konsystencję (ja piekłam około 22-25 minut).

Podajemy z rukolą.

Smacznego!

CAŁOŚĆ – 1 PORCJA – 415 KCAL