PIECZONA SZAKSZUKA Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI
➡️ Składniki na 1 porcję:
🔹3 jajka L
🔹200 g pomidorów krojonych z puszki
🔹200 g cukinii
🔹200 g pieczarek
🔹50 g cebuli
🔹1 mała łyżeczka oliwy
🔹2 ząbki czosnku
🔹1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
🔹1/3 łyżeczki słodkiej papryki
🔹1/2 łyżeczki suszonej cebuli
🔹2 szczypty cukru
🔹sól i pieprz
Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy na oliwie do miękkości.
Następnie dodajemy pomidory i dusimy chwilkę, do czasu aż większość wody odparuje.
Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cukinię, a następnie (po zdjęciu cukinii) pokrojone w plasterki pieczarki.
Wszystkie warzywa łączymy ze sobą na patelni i dodajemy przyprawy.
Warzywa przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, a w 3 zrobione łyżką zagłębienia wbijamy jaka.
Naczynie wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy do czasu, aż jajka będą mieć właściwą dla Was konsystencję (ja piekłam około 22-25 minut).
Podajemy z rukolą.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – 1 PORCJA – 415 KCAL