PIECZONY BAKŁAŻAN Z KURCZAKIEM, JAJKIEM SADZONYM, BURACZKAMI I MIESZANKĄ SAŁAT

➡️ Składniki na 1 porcję

🔹2 grubsze plastry bakłażana (250 g)
🔹10 g sera gouda 
🔹150 g mielonego filetu z kurczaka
🔹50 g cebuli
🔹1 ząbek czosnku 
🔹1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego
🔹1/2 łyżeczki ziół greckich
🔹1/2 łyżeczki oliwy

➡️ Dodatkowo

🔹1 jajko
🔹2 garści mieszanki sałat
🔹150 g gotowanych buraczków

Plastry bakłażana solimy z obu stron i odkładamy na kwadrans. Następnie ręcznikiem papierowym osuszamy je z wody i obsmażamy z obu stron na oliwie.

Po zdjęciu bakłażanów na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i następnie dodajemy mięso. Kiedy mięso się usmaży dodajemy koncentrat, przyprawy i kilka łyżek wody. Dusimy kilka minut.

Plastry bakłażana umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wykładamy na niego mięso i po pół plasterka sera.
Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.

W tym czasie na talerz wykładamy sałatę oraz pokrojone w plastry buraczki.
Na suchej patelni smażymy jajko (jeśli nie macie dobrej patelni dodajcie kilka kropel oliwy) i wykładamy je na upieczonego bakłażana.

Smacznego!

CAŁA PORCJA – ok. 395 kcal