ROLADKI Z KURCZAKA Z JAJECZNICĄ I BOCZKIEM
➡️ Składniki na 6 roladek:
🔹 6 płatów filetów z kurczaka (po 200 g każdy)
🔹 6 jajek
🔹 6 cienkich plasterków surowego, wędzonego boczku
🔹 1 pęczek szczypiorku
🔹 100 g cebuli
🔹 10 g masła
🔹 sól i pieprz do smaku
Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do czasu aż będzie miękka.
Jajka mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy je do cebuli i smażymy jajecznicę (powinna być dość sztywna).
Przestudzoną jajecznicę układamy na mięsie i zwijamy dość ciasne roladki, które owijamy boczkiem.
Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy je jeszcze 15 minut (najlepiej w termoobiegu lub na opcji grill).
Podajemy z mieszanka sałat z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i rzodkiewką.
(Możecie dodać też grillowaną na suchej patelni cukinię lub podsmażone w ten sam sposób pieczarki.)
Smacznego! 🙂
1 ROLADKA PLUS SAŁATKA – OK. 350 KCAL
Z DODATKIEM 200 G UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW – 490 KCAL