SERNIK PIERNIKOWY Z MUSEM ŚLIWKOWYM I POMARAŃCZOWĄ PIANKĄ 

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm (8 porcji)

➡️ MASA SEROWA

🔹500 g twarogu sernikowego Pilos (lub inny, ok. 120 kcal w 100g)
🔹1/2 szklanki erytrolu
🔹3 jajka L
🔹1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika (bez dodatku mąki) 
🔹10 g mąki ziemniaczanej

➡️ MUS ŚLIWKOWY

🔹450 g mrożonych śliwek
🔹4 łyżki erytrolu
🔹2 płaskie łyżeczki żelatyny
🔹150 ml wrzątku

➡️ PIANKA POMARAŃCZOWA

🔹120 g białek że sparzonych jaj
🔹20 g cukru pudru
🔹50 g marmolady pomarańczowej
🔹2 łyżeczki żelatyny
🔹100 ml wrzątku

MASA SEROWA 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy nie dłużej niż minutę. 
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Po tym czasie sernik wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. 
Najlepiej wstawić go na całą noc do lodówki.

MUS ŚLIWKOWY

Śliwki przekładamy do rondelka i podgrzewamy do chwili, aż się rozpadną. Dodajemy erytrol i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie blendujemy na gładki mus i studzimy.
Do przestudzonych śliwek dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
Kiedy mus śliwkowy zacznie tężeć przelewamy go na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

PIANKA POMARAŃCZOWA

Białka ubijamy z cukrem pudrem przez około 10 min.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie dodajemy do niej marmoladę. Energicznie mieszamy by marmolada połączyła się z żelatyną, a następnie przelewamy ją przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek.
Cały czas miksując, do ubitych białek, dodajemy przestudzoną żelatynę.
Piankę przekładamy na mus śliwkowy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego! 🙂

UWAGA
Zawsze sprawdzajcie wartość kaloryczną twarogu.
Na rynku znajdują się twarogi, które posiadają nawet 280 kcal w 100g.