FIT SERNIK MAKOWY Z WIŚNIAMI I CZEKOLADOWĄ PIANKĄ 

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm (10 porcji)

➡️ MASA SEROWA 

🔹500 g twarogu sernikowego Pilos (lub inny ok. 120 kcal w 100g)
🔹1/2 szklanki erytrolu 
🔹3 jajka L
🔹35 g mielonego maku 
🔹1 pełna łyżeczka budyniu waniliowego 
🔹aromat migdałowy 

➡️ GALARETKA WIŚNIOWA 

🔹450 g mrożonych wiśni 
🔹450 ml galaretki wiśniowej słodzonej słodzikiem/erytolem (przygotowana z 1,5 porcji zalecanej ilości na tę pojemność) 

➡️ PIANKA CZEKOLADOWA 

🔹120 g białek (ze sparzonych wcześniej jaj) 
🔹120 ml mleka 2%
🔹40 g gorzkiej czekolady 
🔹15 g cukru pudru 
🔹2 pełne łyżeczki żelatyny 
🔹100 ml wrzątku 

MASA SEROWA 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. 

Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy nie dłużej niż minutę. 
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. 
Po tym czasie sernik wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. 
Najlepiej wstawić go na całą noc do lodówki. 

GALARETKA 

Wiśnie rozmrażamy na sicie. Sok odlewamy.
Do wiśni dodajemy przestudzoną galaretkę. 
Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć przelewamy ją na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki. 

MUS CZEKOLADOWY 

Drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia. 
Białka ubijamy z cukrem pudrem przez około 7 minut. Następnie, cały czas miksując, dodajemy płynną czekoladę z żelatyną. 
Mus przekładamy ma zastygniętą galaretkę. 

Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki. 

CAŁOŚĆ – 10 PORCJI – 1800 KCAL 
1 PORCJA – 180 KCAL