DESER OWSIANKOWY ZE SKYREM I OWOCAMI LEŚNYMI

Bardzo duża porcja – szklanka o pojemności 500 ml. 

➡️ Owsianka

🔹20 g płatków owsianych błyskawicznych
🔹50 ml mleka 2%
🔹75 ml wody
🔹5 g gorzkiej czekolady 60%
🔹1 łyżeczka erytrolu

➡️ Skyr

🔹200 g skyru naturalnego
🔹1 łyżka erytrolu

➡️ Owoce

🔹50 g mrożonych truskawek
🔹50 g mrożonych malin
🔹50 g mrożonych jagód
🔹50 g mrożonych jeżyn
🔹1 łyżka erytrolu

Owoce łączymy z erytrolem i gotujemy, dość często mieszając, do zgęstnienia (ok. 15 minut). 

Wszystkie składniki owsianki łączymy ze sobą i podgrzewamy na małym płomieniu do zgestnienia. Przekładamy do szklanki.

Skyr łączymy z erytrolem, energicznie mieszamy i wykładamy na owsiankę.

Przygotowane wcześniej owoce wykładamy na skyr.

Tak przygotowany deser można podawać na ciepło (z ciepłą owsianką i ciepłymi owocami), lub przygotować go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 

Obie wersje są równie dobre 🙂

CAŁA PORCJA – ok 345 kcal

Smacznego!