DESER OWSIANKOWY ZE SKYREM I OWOCAMI LEŚNYMI
Bardzo duża porcja – szklanka o pojemności 500 ml.
➡️ Owsianka
🔹20 g płatków owsianych błyskawicznych
🔹50 ml mleka 2%
🔹75 ml wody
🔹5 g gorzkiej czekolady 60%
🔹1 łyżeczka erytrolu
➡️ Skyr
🔹200 g skyru naturalnego
🔹1 łyżka erytrolu
➡️ Owoce
🔹50 g mrożonych truskawek
🔹50 g mrożonych malin
🔹50 g mrożonych jagód
🔹50 g mrożonych jeżyn
🔹1 łyżka erytrolu
Owoce łączymy z erytrolem i gotujemy, dość często mieszając, do zgęstnienia (ok. 15 minut).
Wszystkie składniki owsianki łączymy ze sobą i podgrzewamy na małym płomieniu do zgestnienia. Przekładamy do szklanki.
Skyr łączymy z erytrolem, energicznie mieszamy i wykładamy na owsiankę.
Przygotowane wcześniej owoce wykładamy na skyr.
Tak przygotowany deser można podawać na ciepło (z ciepłą owsianką i ciepłymi owocami), lub przygotować go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Obie wersje są równie dobre 🙂
CAŁA PORCJA – ok 345 kcal
Smacznego!