JEDNOPORCJOWY SERNIK JAGODOWY Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki na 1, bardzo dużą porcję:
💜 200 g twarogu sernikowego z wiaderka (Pilos)
💜 65 g jagód leśnych (mogą być mrożone)
💜 30 g erytrolu
💜 1 pełna łyżeczka żelatyny
💜 40 ml wrzątku
(Twaróg powinien mieć temperaturę pokojową.)
Sos
💜 2 kostki białej czekolady (6g)
💜 1 duża łyżka gorącego mleka
Dodatkowo
💜 80 g borówki amerykańskiej
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Jagody blendujemy na gładki mus i łączymy go z żelatyną.
Twaróg miksujemy z erytrolem, a następnie – cały czas miksując – dodajemy jagody z żelatyną.
Masę serową przelewamy do szklanki i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Bardzo drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy do chwili powstania gładkiego sosu.
Kiedy sos przestygnie do temperatury pokojowej przelewamy go na zatygniety sernik.
Na sos wykładamy borówki.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – ok. 370 KCAL
(Szklanka o pojemności 500 ml)