JEDNOPORCJOWY SERNIK JAGODOWY Z SOSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki na 1, bardzo dużą porcję:

💜 200 g twarogu sernikowego z wiaderka (Pilos)
💜 65 g jagód leśnych (mogą być mrożone)
💜 30 g erytrolu 
💜 1 pełna łyżeczka żelatyny
💜 40 ml wrzątku
(Twaróg powinien mieć temperaturę pokojową.)

Sos

💜 2 kostki białej czekolady (6g)
💜 1 duża łyżka gorącego mleka

Dodatkowo

💜 80 g borówki amerykańskiej

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Jagody blendujemy na gładki mus i łączymy go z żelatyną. 
Twaróg miksujemy z erytrolem, a następnie – cały czas miksując – dodajemy jagody z żelatyną.

Masę serową przelewamy do szklanki i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Bardzo drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy do chwili powstania gładkiego sosu.

Kiedy sos przestygnie do temperatury pokojowej przelewamy go na zatygniety sernik.

Na sos wykładamy borówki.

Smacznego! 

CAŁOŚĆ – ok. 370 KCAL
(Szklanka o pojemności 500 ml)