Sezon na grzyby w pełni, wiec dziś mam dla Was przepis ma aromatyczną zupę krem.
Jeśli nie macie aż tylu rodzajów grzybów, możecie użyć dwóch, lub któryś z nich zastąpić dostępnymi w supermarketach kurkami.

Składniki:

  • 5 szklanek ( ok 1,25 l) delikatnego bulionu warzywnego (z 2 małych marchewek, kawałka pietruszki, pora i selera)
  • 200 g prawdziwków
  • 200 g podgrzybków
  • 200 g maślaków
  • 150 g cebuli
  • 100 g pora
  • 10 g masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Drobno posiekaną cebulę oraz pora podsmażamy na maśle do miękkości, a następnie dodajemy do nich oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę grzyby oraz kilka łyżek wody.

Dusimy przez około 10 minut, dość często mieszając.

Do grzybów dodajemy bulion, pietruszkę, tymianek, sporą szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki krem.

Dodajemy śmietankę i ponownie zagotowujemy.

Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy więcej bulionu i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Do porcji zupy możecie dodać 10 g groszku ptysiowego.

CAŁOŚĆ – ok 520 kcal
1 z 4 PORCJI – ok 130 kcal

10 g groszku ptysiowego – 50 kcal

Smacznego!