JESIENNA GRANOLA MARCHEWKOWA

Składniki na 15 porcji:
* 200 g płatków owsianych
* 200 g płatków orkiszowych
* 150 g startej na tarce marchewki
* 100 g posiekanych orzechów włoskich
* 100 g nerkowców
* 50 wiórków kokosowych
* 100 g rodzynek
* 40 g nasion chia
* 40 g syropu klonowego
* 40 g rozpuszczonego oleju kokosowego
* 1 pełna łyżeczka cynamonu
* 1 szczypta gałki muszkatołowej
* 1 szczypta sproszkowanego imbiru

Przygotowanie: 

W dużej misce łączymy wszystkie suche składniki (włącznie z marchewką i przyprawami) i dokładnie je ze sobą mieszamy.

Płynny olej kokosowy łączymy z syropem klonowym, a następnie polewamy nim równomiernie wymieszane wcześniej składniki. Przy pomocy dużej łyżki wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią mieszankę. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut, mieszając po 10 minutach po raz pierwszy, a następnie po 5 minutach po raz drugi. Ważne jest, aby składniki granoli zrumieniły się, ale nie spaliły.

Upieczoną granolę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Tak przygotowana granola może być przechowywana przez około 2 tygodnie, w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Smacznego!

100 g – ok 375 kcal 
1 z 15 porcji po 70 g – ok 276 kcal