JEDNOPORCJOWY SERNIK RÓŻANO MALINOWY
🌺 Składniki na 1 porcję
200 g twarogu sernikowego z wiaderka (do 120 kcal w 100 g)
25 g płatków róży w cukrze
25 g erytrolu
1 łyżeczka żelatyny
40 ml wrzątku
1 kropla różowego barwnika
1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie, ale jej dodatek robi różnicę w smaku)
🌺 Spód
40 g malin
🌺 Sos czekoladowy
6 g białej czekolady (2 kostki)
1 duża łyżka gorącego mleka
🌺 Wierzch
60 g malin
Na spodzie szklanki umieszczamy maliny.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Twaróg miksujemy z płatkami róż, erytrolem i barwnikiem.
(Jeśli dodajecie wodę różaną, również dodajcie ją do twarogu.)
Kiedy składniki się połączą, cały czas miskując, dodajemy żelatynę.
Masę serową przekładamy na maliny i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Bardzo drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy do czasu powstania gładkiego sosu.
Przestudzony sos przekładamy na zastygnięty sernik i układamy na nim maliny.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 420 KCAL