Różana Babka Wielkanocna

🌺 Zaczyn

200 ml lekko ciepłego mleka 2%
40 g świeżych drożdży
25g cukru
(zaczyn musi być wykonany na cukrze, w przeciwnym razie drożdże nie zadziałają) 

🌺 Składniki

500 g mąki tortowej
80 g erytrolu
3 jajka
60 g stopionego masła
2 szczypty soli
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki suszonych płatków róży
2 łyżki wody różanej 

🌺 Przygotowanie

Składniki zaczynu łączymy ze sobą, energicznie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą (włącznie z wyrośniętym zaczynem) i zagniatamy ciasto, które następnie wyrabiamy przez około 15 minut.

Ciasto przekładamy do dużej formy na babkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Babkę pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka) a następnie wyjmujemy ją z foremki i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

CAŁOŚĆ – 12 PORCJI
1 KAWAŁEK – OK. 220 KCAL

(KALORYCZNOŚĆ WYLICZONA BEZ WIDOCZNEGO NA ZDJECIU LUKRU)