60 serników (każdy w wersji tradycyjnej, fit lub super fit) znajdziesz w ebooku „60 OBŁĘDNYCH SERNIKÓW”. Tylko do 4.12 z super prezentem w postaci e-booka z przepisami na Wigilię i Boże Narodzenie! 🙂
TORTOWNICA 24 CM
Spód:
200 g mąki
100 g cukru pudru
2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
120 g zimnego masła
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
5 jajek
200 g cukru
40 g budyniu waniliowego
Polewa:
100 g białej czekolady
50 ml śmietanki 36%
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w malakserze i miksujemy do chwili powstania jednolitej masy.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Przekładamy rozwałkowane ciasto i dociskamy je do boków formy. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą (jednocześnie) w misce i miksujemy tylko do chwili ich połączenia się.
Masę serową przelewamy na schłodzone ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stoni piekarnika. Pieczemy 45 minut. Po tym czasie temperaturę zniżamy do 160 stopni i dopiekamy 30 minut.
Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Drobno posiekaną czekoladę łączymy z kremówką i podgrzewamy w kąpieli wodnej do czasu powstania gładkiej, jednolitej polewy, którą przelewamy na wierzch sernika.
Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do czasu, aż polewa stężeje.
W E R S J A F I T
1. Cukier w składnikach na ciasto zamień na erytrol
2. Śmietanę w masie serowej pomiń, a cukier zamień na erytrol
3. Pomiń polewę