GALARETA DROBIOWA
Składniki na 7 porcji:
1kg filetów z ud kurczaka (bez skóry)
200 g marchewki
100 g pietruszki
80 g selera
10 cm pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól i pieprz do smaku
75 g żelatyny
Przygotowanie:
Mięso zalewamy wodą (ok. 3-3,5 litra) i gotujemy przez 30 minut. W tym czasie zbieramy pianę, która utworzy się na powierzchni.
Po 30 minutach dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz 1 łyżkę soli.
Gotujemy przez kolejne 1,5 godziny.
Miękkie mięso drobno siekamy, a marchewkę kroimy w plasterki.
Mięso oraz marchewkę rozkładamy po równo do 7 miseczek.
Wywar z gotowania mięsa odcedzamy na gęstym sicie.
(Najlepiej odlać go do garnka z miarką.) Docelowo zalewy ma być 2,5 litra, więc brakującą ilość płynu uzupełniamy gorącą wodą w której rozpuszczamy żelatynę.
(Ja musiałam dodać ok. 600 ml).
Wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powinien być dość słony, ponieważ po zastygnięciu słony smak częściowo zanika.
Galaretki wstawiamy do lodówki na całą noc.
Podajemy z octem lub cytryną.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 1600 kcal
1 Z 7 DUŻYCH PORCJI – OK. 230 KCAL