KLUSKI TWAROGOWE Z SOSEM KURKOWYM 🤍

SKŁADNIKI (na 2 porcje) 

◽250 g chudego twarogu
◽1 małe jajko
◽70 g mąki pszennej typ 550
◽2 szczypty soli 

DODATKI (na 2 porcje) 

◽300 g kurek 
◽5 g masła 
◽100 ml śmietanki 12%
◽2 łyżki posiekanego koperku 
◽sól i pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE 

Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietankę oraz koperek. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2 minuty, a następnie zdejmujemy sos z palnika i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko oraz sól i mieszamy do powstania gładkiej masy. 

Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.

Ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, formujemy 2 wałeczki i kroimy pod ukosem. 

Kluseczki wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty od chwili, a kluseczki wypłyną.

Kluseczki podajemy z sosem kurkowym. 

Smacznego! 

CAŁOŚĆ – OK. 800 KCAL
1 PORCJA – OK. 400 KCAL