ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z JAJKAMI I SOSEM KURKOWO KOPERKOWYM

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE 

400 g ziemniaków
3 jajka L
200 g kurek (świeżych lub mrożonych)
5 g masła 
80 ml śmietanki 12%
1 pełna łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE 

Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w plasterki. 

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i również kroimy w plasterki. 

Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietankę oraz koperek. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika i doprawiamy do smaku. 

W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz jajka i całość zalewamy sosem kurkowym.

Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. 

Smacznego! 

* kurki możecie zastąpić dowolnymi grzybami leśnymi 

CAŁOŚĆ – OK. 770 KCAL 

1 PORCJA – OK. 385 KCAL