ŚWIĄTECZNA KOSTKA PIERNIKOWO WIŚNIOWA

Składniki na formę o wymiarach 23×28 cm:

Ciasto:

* 5 dużych jajek

* 1/3 szklanki erytrolu

* 250 g glazurowanych pierniczków

* 50 g mąki ziemniaczanej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:

* 1 opakowanie Śnieżki

* 200 ml zimnego mleka 2%

* 40 g słodzonej słodzikiem galaretki wiśniowej 

* 500 ml wrzątku

Dodatkowo:

* 800 g mrożonych wiśni

* 40 g słodzonej słodzikiem galaretki wiśniowej

* 500 ml wrzątku + sok z rozmrożonych wiśni

Wiśnie rozmrażamy na sicie. (Sok zostanie później wykorzystany.)

Pierniczki ścieramy na grubych oczkach tarki. 

Jajka łączymy z erytrolem i ubijamy ok 10 minut. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem. Miksujemy delikatnie, a następnie wsypujemy pierniczki i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.

Po wystudzeniu ciasto wyrównujemy (ścinając wyższe boki), a ścięte ciasto kruszymy. 

Garetkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Śnieżkę łączymy z mlekiem i ubijamy. Następnie, cały czas miksując wlewamy galaretkę. Na koniec wsypujemy pokruszone ciasto i mieszamy łyżką. 

Tężejącą piankę wiśniową wykładamy na ciasto, a następnie wciskamy w nią odsączone wiśnie. Chłodzimy 2 godziny.  

Pozostałą galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy sok z rozmrożonych wiśni. 

Kiedy pianka na cieście stężeje wylewamy na nią delikatnie tężejącą galaretkę.

Smacznego!

CAŁOŚĆ – ok. 2450 kcal

1 Z 15 PORCJI – ok. 160 kcal