Łapcie, w te mroźne dni, przepis na przepyszną, rozgrzewającą zupę cebulową <3
Składniki na 5 porcji
- 1,5 kg cebuli
- 6-7 dużych ząbków czosnku
- 20 g masła
- 1,5 litra bulionu wołowo warzywnego (koniecznie domowego – nie z kostki)
- 20 g mąki pszennej
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Grzanki (na każdą porcję)
- 20 g bagietki
- sól ziołowa
- czosnek granulowany
- 15 g sera żółtego proteinowego
Cebule obieramy, przekrawamy na pół i następnie kroimy w piórka. Czosnek kroimy w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło i dodajemy do niego cebulę oraz czosnek. Mieszając od czasu do czasu dusimy na niewielkim ogniu przez około 40 minut.
Następnie dodajemy liść laurowy, majeranek, tymianek oraz oregano i dość często mieszając dusimy kolejne 20 minut.
Cebulę zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę połączoną z około 50 ml zimnej wody wlewamy do gotującej się zupy. Kiedy zupa zacznie wrzeć zdejmujemy ją z palnika i blendujemy na gładki krem. Jeśli zupa będzie bardzo gęsta, dodajcie 100 ml wody.
Kromki bagietki oprószamy solą ziołową oraz obficie czosnkiem, a na koniec posypujemy serem.
Grzanki stawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemu do momentu, aż ser się rozpuści, a grzanki lekko zarumienią.
Grzanki układamy na porcji gorącej zupy.
Uwagi:
Jeśli nie jesteście na redukcji zwiększycie ilość masła w zupie do 50 g i posmarujcie grzanki masłem. Zamiast sera proteinowego możecie użyć tez cheddara, który będzie świetnie pasował do grzanek i do smaku zupy.
Smacznego!
KALORIE
1 z 5 porcji zupy z grzankami – ok 240 kcal