Dziś przepis dla osób, które lubią chleb i nie chcą z niego rezygnować na redukcji (bo wiecie, że nie musicie, prawda?)
Robi się go ekspresowo i na pewno jest lepszym wyborem niż często wątpliwej jakości pieczywo jakie często oferują niektóre sklepy.
A tu, we własnej kuchni, stworzycie bochenek niczym z najlepszej, rzemieślniczej piekarni ☺️
Koniecznie zapiszcie przepis, wypróbujcie i dajcie znać, jak smakował ☺️
Z uwagi na dużą ilość nasion jego kaloryczność jest wyższa niż zwykłego chleba pszennego, ale też wartości odżywcze nieporównywalnie wyższe.
Składniki na keksówkę o wymiarach 10×30:
- 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 500 ml ciepłej wody (ok. 40-45 stopni)
- 25 g świeżych drożdży
- 20 g otrąb pszennych
- 50 g nasion dyni
- 40 g nasion słonecznika
- 30 g siemienia lnianego
- 25 g sezamu (ja dałam pół na pół zwykły z czarnym)
- 10 g cukru
- 1 płaska łyżka soli
Dodatkowo (opcjonalnie):
- 2-3 łyżki mieszanki ziaren
Przygotowanie
W dużej misce łączymy mąkę z ziarnami oraz otrębami.
Drożdże, sól oraz cukier rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do suchych składników.
Dłonią, przez około 3-4 minuty, zagniatamy bardzo luźne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folią i odkładamy w ciepłe miejsce na 25 minut (ja nagrzałam piekarnik do 50 stopni, wyłączyłam go i włożyłam do niego miskę). W tym czasie ciasto potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką, przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Opcjonalnie posypujemy ziarnami.
W czasie kiedy ciasto ponownie wyrasta nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Chleb pieczemy ok. 40-45 minut, a po wyjęciu z piekarnika od razu zdejmujemy z niego papier i odstawiamy do wystygnięcia.
KALORIE
CAŁY BOCHENEK O DŁUGOŚCI 30 CM – ok 2660 kcal
1 z 20 kromek (o grubości 1,5 cm) – ok 130 kcal