Wyobraź sobie, że podajesz swoim gościom jajka.
Oni rozbijają je, a tam, zamiast tego tradycyjnego, na twardo, obłędnie czekoladowe ciastko.
Magia? Na pewno niepowtarzalne doznania i mnóstwo śmiechu przy wielkanocnym stole

A JESZCZE WIĘCEJ NIEPOWTARZALNYCH PRZEPISÓW WIELKANOCNYCH ZNAJDZIESZ W MOIM NAJNOWSZYM EBOOKU, DOSTĘPNYM WYŁĄCZNIE DO 11 MARCA.

Brownie w skorupkach – składniki na 12 sztuk

  • 12 skorupek z białych jajek
  • 220 g gorzkiej czekolady 80%
  • 35 g kakao
  • 120 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 duże jajka
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • olej (do skorupek)

Od spodu jajka robimy dziurkę nożykiem z ostrym szpicem a potem stopniowo powiększamy (docelowo dziurka powinna miec około 5 mm średnicy). Przy pomocy wykałaczki pomagamy jajku „wyjść” ze skorupki.

Skorupki zalewamy wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy 2-3 minuty.

Wygotowane skorupki przelewamy zimną wodą odstawiamy dziurką do dołu na ręczniku papierowym by pozbyć się z nich wody.

Połamaną czekoladę, masło i cukier łączymy w misce i stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy do czasu aż masło i czekolada się stopią i utworzą jednolitą masę, którą razem z innymi składnikami umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia.

Do każdej skorupki wlewamy łyżeczkę oleju, potrząsamy nią aby olej pokrył całe wnętrze, a pozostały olej odlewamy. Natłuszczone skorupki owijamy kilkukrotnie folią aluminiową (która sprawi, że skorupki się nie powywracają) i umieszczamy w formie na muffinki w taki sposób, aby otwór znajdował się na górze. Szprycą napełniamy skorupki do 3/4 wysokości.

Pieczemy w 180 stopniach około 20-23 minuty.

(Nie jest to przepis fit. To przepis z efektem WOW dla gości i jedno jajko to ok 300 kcal)