Chrzanowa zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą.
Przepis poniżej.

A JA PRZYPOMINAM, ŻE TO OSTATNIE GODZINY NA ZAKUP EBOOKA WIELKANOCNEGO 🙂
KOLEJNA TAKA MOŻLIWOŚĆ DOPIERO ZA ROK.

(Poniższy przepis nie jest częścią ebooka)

Składniki na 6 porcji:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g białej kiełbasy parzonej
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 500 g pieczarek
  • 150 g tartego sera proteinowego (Lidl)
  • 100 g cebuli
  • 150 g pora
  • 10 g oleju
  • sól i pieprz

Sos:

  • 250 ml śmietanki 18%
  • 30 g tartego chrzanu
  • 20 g musztardy miodowej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • sól do smaku

Składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia.

Drobno posiekaną cebulę oraz pora podsmażamy na oleju. Kiedy zmiękną dodajemy porojone w plasterki pieczarki i smażymy do czasu, aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: pokrojone w plasterki ziemniaki, pora, pieczarki z porem i cebulą, pokrojone w plasterki jajka i kiełbasę.

Składniki zapiekanki polewamy sosem i posypujemy serem.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez około 25-30 minut.

I na koniec to, co zawsze powtarzam przy okazji zapiekanek.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, odgrzewana 🙂

1 Z 6 PORCJI – OK 535 KCAL