Chrzanowa zapiekanka wielkanocna z białą kiełbasą.
Przepis poniżej.
A JA PRZYPOMINAM, ŻE TO OSTATNIE GODZINY NA ZAKUP EBOOKA WIELKANOCNEGO 🙂
KOLEJNA TAKA MOŻLIWOŚĆ DOPIERO ZA ROK.
(Poniższy przepis nie jest częścią ebooka)
Składniki na 6 porcji:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 400 g białej kiełbasy parzonej
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 500 g pieczarek
- 150 g tartego sera proteinowego (Lidl)
- 100 g cebuli
- 150 g pora
- 10 g oleju
- sól i pieprz
Sos:
- 250 ml śmietanki 18%
- 30 g tartego chrzanu
- 20 g musztardy miodowej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- sól do smaku
Składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia.
Drobno posiekaną cebulę oraz pora podsmażamy na oleju. Kiedy zmiękną dodajemy porojone w plasterki pieczarki i smażymy do czasu, aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: pokrojone w plasterki ziemniaki, pora, pieczarki z porem i cebulą, pokrojone w plasterki jajka i kiełbasę.
Składniki zapiekanki polewamy sosem i posypujemy serem.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez około 25-30 minut.
I na koniec to, co zawsze powtarzam przy okazji zapiekanek.
Najlepiej smakuje na drugi dzień, odgrzewana 🙂
1 Z 6 PORCJI – OK 535 KCAL