POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE GRZYBOWYM

SKŁADNIKI NA 3 PORCJE

600 g polędwiczka wieprzowej
340 g duszonych podgrzybków (gotowy produkt w słoiku – 85 kcal w 100g) 
100 g cebuli
100 ml śmietanki 12%
100 ml mleka 3,2%
5 g oleju
sól i pieprz do smaku

DODATKOWO
do każdej porcji 200 g makaronu konjac

PRZYGOTOWANIE

Polędwiczka kroimy w cienkie plastry i obsmażamy z obu stron na oliwie do zrumienienia.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę i od czasu do czasu mieszając smażymy jeszcze kilka minut. 

Następnie do mięsa dodajmy grzyby, śmietankę oraz mleko. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika.

Całość dzielimy na 3 porcje.

Każdą z porcji podajemy z 200 g makaronu konjac i ulubionymi dodatkami.

(Na zdjęciu z rukolą, ale dwie kolejne porcje zjadłam z buraczkami i to był świetny wybór. Pamiętajcie, by do dania doliczyć kalorie każdej sałatki.)

JEDNA PORCJA (1/3 mięsa z sosem + makaron) – ok. 425 kcal

Uprzedzam, porcja jest POTĘŻNA.