POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE GRZYBOWYM
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE
600 g polędwiczka wieprzowej
340 g duszonych podgrzybków (gotowy produkt w słoiku – 85 kcal w 100g)
100 g cebuli
100 ml śmietanki 12%
100 ml mleka 3,2%
5 g oleju
sól i pieprz do smaku
DODATKOWO
do każdej porcji 200 g makaronu konjac
PRZYGOTOWANIE
Polędwiczka kroimy w cienkie plastry i obsmażamy z obu stron na oliwie do zrumienienia.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę i od czasu do czasu mieszając smażymy jeszcze kilka minut.
Następnie do mięsa dodajmy grzyby, śmietankę oraz mleko. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika.
Całość dzielimy na 3 porcje.
Każdą z porcji podajemy z 200 g makaronu konjac i ulubionymi dodatkami.
(Na zdjęciu z rukolą, ale dwie kolejne porcje zjadłam z buraczkami i to był świetny wybór. Pamiętajcie, by do dania doliczyć kalorie każdej sałatki.)
JEDNA PORCJA (1/3 mięsa z sosem + makaron) – ok. 425 kcal
Uprzedzam, porcja jest POTĘŻNA.