Dziś przepis na pączki z budyniem ajerkoniakowym 💛
Obłędnie pyszne i w żaden sposób nie “odchudzone”, bo doskonale wiecie, jakie mam zdanie o “fit” pączkach.
Sporo kalorii, ale ten smak… 💛
SKŁADNIKI na 20 sztuk
550 g mąki pszennej tortowej
60 g drożdży
70 g masła (stopionego)
6 żółtek
40 g cukru
400 ml mleka 3,2%
2 łyżki spirytusu
BUDYŃ AJERKONIAKOWY
350 ml mleka 3,2%
350 ml ajerkoniaku
7 żółtek
50 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
LUKIER
250 g cukru pudru
3-4 łyżki zimnej wody
DODATKOWO
6 kostek smalcu
PRZYGOTOWANIE
Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy obie mąki i miksujemy.
Mleko doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy ajerkoniak, a następnie pastę jajeczną. Energicznie mieszamy i kiedy składniki się połączą wstawiamy ponownie na palnik.
Gotujemy na niewielkim płomieniu do zgęstnienia.
Budyń przekładamy do miski, na wierzchu kładziemy folię spożywczą (ma dotykać budyniu) i studzimy.
Wstawiamy na noc do lodówki.
Drożdże łączymy z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia.
Następnie dodajemy podgrzane do ok. 35 st mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Kiedy zaczyn wyrośnie przekładamy go do dużej miski, dodajemy mąkę, masło, spirytus oraz żółtka. Przez około 10-15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, które następnie przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Jeśli w czasie wyrabiania ciasto będzie mocno kleić się do rąk, należy podsypać je odrobiną mąki. Pamiętajcie jednak, że ciasto na pączki ma mieć dość luźną konsystencję, by pączki by puszyste i delikatne.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. półtora centymetra.
Z ciasta wykrawamy koła o średnicy ok. 7 cm i odstawiamy na 20 minut aby wyrosły. Pączki smażymy na średniej mocy palnika do chwili, aż zarumienią się z obu stron, a następnie przekładamy na ręcznik papierowy.
Nadziewamy gorące, zaraz po usmażeniu.
Przestudzone pączki pokrywamy lukrem.
Smacznego!
1 PĄCZEK Z LUKREM – OK. 500 KCAL
1 PĄCZEK BEZ LUKRU – OK. 450 KCAL