ZUPA GOŁĄBKOWA
Składniki na 7 dużych porcji:
500 g mielonej szynki wieprzowej
700 g białej kapusty
100 g cebuli
120 g marchewki
2 puszki krojonych pomidorów
70 g koncentratu pomidorowego
10 g oleju
1 mały liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
400 g ryżu konjac
2 litry wody
Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Po kilku minutach dodajemy mięso i całość smażymy kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy wodę, przyprawy oraz pokrojoną w niewielką kostkę kapustę.
Gotujemy pod przykryciem przez około 25 min, do czasu aż kapusta będzie miękka.
Na koniec dodajemy pomidory oraz koncentrat i gotujemy kolejne 10 minut, na niewielkiej mocy palnika.
Na koniec, do gotującej się zupy, dodajemy przepłukane pod ciepłą wodą ryż konjac’owy.
Doprowadzamy do wrzenia i ponownie doprawiamy do smaku. Jeśli zupa okaże się bardzo gęsta (chociaż powinna być treściwa), dodajemy więcej wody.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 1350 KCAL
1 Z 7 DUŻYCH PORCJI – OK 190 KCAL