ZUPA CHRZANOWA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 

Koniecznie zapiszcie przepis na Święta 🐥
Jest pyszna!

500 g surowej, białej kiełbasy (do 250 kcal/100g)
5 jajek L
400 g ziemniaków (waga po obraniu)
100 g cebuli 
1 ząbek czosnku 
10 g masła 
100 g tartego chrzanu 
100 ml śmietanki 12%
1 pęczek dymki 
1/2 łyżeczki majeranku 
sól
pieprz 
1,5 litra wody 

Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie miękka dodajmy ziemniaki i drobno posiekany czosnek, a następnie smażymy całość przez kilka minut. Wlewamy wodę, dodajemy kiełbasę oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut. 

Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Na tym etapie dodajemy też chrzan oraz śmietankę i całość zagotowujemy. 

Na koniec dodajemy pokrojone w dużą kostkę, ugotowane na twardo jajka i posiekaną dymkę. 

Smacznego! 

CAŁOŚĆ – ok 2300 kcal 
1 Z 8 PORCJI – ok 290 kcal