ZUPA CHRZANOWA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Koniecznie zapiszcie przepis na Święta 🐥
Jest pyszna!
500 g surowej, białej kiełbasy (do 250 kcal/100g)
5 jajek L
400 g ziemniaków (waga po obraniu)
100 g cebuli
1 ząbek czosnku
10 g masła
100 g tartego chrzanu
100 ml śmietanki 12%
1 pęczek dymki
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
1,5 litra wody
Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie miękka dodajmy ziemniaki i drobno posiekany czosnek, a następnie smażymy całość przez kilka minut. Wlewamy wodę, dodajemy kiełbasę oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut.
Ugotowaną kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Na tym etapie dodajemy też chrzan oraz śmietankę i całość zagotowujemy.
Na koniec dodajemy pokrojone w dużą kostkę, ugotowane na twardo jajka i posiekaną dymkę.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – ok 2300 kcal
1 Z 8 PORCJI – ok 290 kcal