DIETETYCZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
SK艁ADNIKI NA TORTOWNIC臉 21CM
鉃★笍 Biszkopt
馃敼1 jajko
馃敼1 bia艂ko
馃敼3 艂y偶ki erytrolu
馃敼35 g m膮ki pszennej
馃敼1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
鉃★笍 Masa serowa
馃敼200 g waniliowego serka Kvarg
馃敼250 g chudego twarogu
馃敼50 ml mleka 2%
馃敼4 pe艂ne 艂y偶ki erytrolu
馃敼3 艂y偶eczki 偶elatyny
馃敼70 ml wrz膮tku
鉃★笍 Dodatkowo
馃敼500 g truskawek (艣wie偶ych lub mro偶onych)
馃敼20 g galaretki truskawkowej (bez cukru, s艂odzonej s艂odzikiem)
馃敼400 ml wrz膮tku
Jajko oraz bia艂ko 艂膮czymy z erytrolem i ubijamy przez oko艂o 7 minut.
Nast臋pnie dodajemy m膮k臋 po艂膮czon膮 z proszkiem do pieczenia i mieszamy do chwili po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Sp贸d tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia.
Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy na opcji g贸ra + d贸艂 przez ok. 18 minut.
Twar贸g, Kvarg, mleko i erytrol 艂膮czymy ze sob膮 i blendujemy na g艂adk膮 mas臋.
Na koniec, ca艂y czas miksuj膮c, dodajemy rozpuszczon膮 we wrz膮tku 偶elatyn臋.
Mas臋 serow膮 przelewamy na biszkopt i wstawiamy do lod贸wki na oko艂o godzin臋.
Galaretk臋 rozpuszczamy we wrz膮tku i mieszaj膮c od czasu do czasu studzimy do chwili, a偶 zacznie delikatnie t臋偶e膰.
Na zastygni臋t膮 mas臋 serow膮 wyk艂adamy truskawki, a nast臋pnie zalewamy je galaretk膮.
Wstawiamy do lod贸wki na kilka godzin, a najlepiej na ca艂膮 noc.
Smacznego! 馃檪
CA艁O艢膯 – 8 PORCJI
1 PORCJA – 120 KCAL