DIETETYCZNY SERNIK Z PIANKĄ RÓŻANO MALINOWĄ

SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 18 cm)

➡️ Masa serowa

🔹500 g twarogu sernikowego (do 120 kcal w 100g – np. Pilos) 
🔹3 jajka L 
🔹120 g erytrolu 
🔹25 g budyniu karmelowego bez cukru 
🔹125 g malin 

➡️ Pianka różano malinowa

🔹1 galaretka malinowa 
🔹250 ml wrzątku 
🔹150 g skyru naturalnego
🔹200 g malin 
🔹2 łyżki wody różanej

Twaróg, jajka, budyń i erytrol miksujemy na gładką masę.
Przelewamy do tortownicy (z wyłożonym papierem spodem).
Na masie serowej układamy maliny i delikatnie wciskamy je do sera. 
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy ok. 75 minut na opcji góra + dół.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy do temperatury pokojowej.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do remperatury pokojowej.
Do przestudzonej galaretki dodajemy wodę różaną, oraz zmiksowane, przetarte przez gęste sito maliny.

Galaretkę z dodatkami łączymy ze skyrem i blendujemy do połączenia składników i lekkiego napowietrzenia.
Tak powstałą piankę przelewamy na sernik i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego 🙂

8 DUŻYCH PORCJI / 180 KCAL NA PORCJĘ