💗 TARTA SERNIKOWA Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWO RABARBAROWĄ 💗

Składniki na formę o średnicy 25 cm 

Ciasto: 

200 g mąki pszennej (typ 450)
50 g erytrolu 
50 g miękkiego masła 
50 g śmietany 12%
2 żółtka 

Masa serowa 

500 g twarogu sernikowego (do 110 kcal/100g)
5 łyżek erytrolu 
3 łyżeczki żelatyny 
50 ml wrzątku 
Skórka otarta z 1/2 cytryny 

Frużelina 

400 g truskawek 
300 g mocno dojrzałego rabarbaru 
1,5 łyżki maki ziemniaczanej (z czubkiem)
100 ml zimnej wody 
Erytrol (do smaku) 

Przygotowanie 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra + dół). 
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Formę na tartę oprószamy mąką i wykładamy ciastem. 
Wierzch ciasta oprószamy mąką, wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na nią kilogram ryżu lub grochu (dokładna instrukcja w zapisanym lajwie z gotowaniem). 
Pieczemy przez około 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ma złoto. Studzimy. 

Twaróg miksujemy z erytrolem i skórką cytrynową. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i masę serową wykładamy na ciasto. Wstawiamy dla lodówki. 
(Jeśli nie liczycie kalorii przed dodaniem masy serowej na cieście rozsmarujcie 2-3 łyżki marmolady różanej.)

Truskawki oraz rabarbar łączymy w rondelku i podgrzewamy do czasu, aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy erytrol do smaku i ponownie zagotowujemy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z wodą. Gotujemy, cały czas mieszając, do zgęstnienia. 
Przestudzoną frużelinę wykładamy na zastygniętą masę serową. 

Smacznego! 

KASIA PODPOWIADA: 

1. Zamiast twarogu możecie użyć truskawkowych serków proteinowych lub truskawkowego skyru. 
2. Super sprawdzi się tu też frużelina z wiśni lub jagód (500 g jagód lub 500 g wiśni) 
3. Do frużeliny możecie użyć owoców mrożonych. 

CAŁOŚĆ – ok 2100 kcal 
1 z 10 porcji – ok 210 kcal 
1 z 8 porcji – ok 260 kcal