ROLADKI Z KURCZAKA Z JAJECZNICĄ I BOCZKIEM 

➡️ Składniki na 6 roladek:

🔹 6 płatów filetów z kurczaka (po 200 g każdy) 

🔹 6 jajek

🔹 6 cienkich plasterków surowego, wędzonego boczku

🔹 1 pęczek szczypiorku

🔹 100 g cebuli

🔹 10 g masła

🔹 sól i pieprz do smaku

Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do czasu aż będzie miękka.

Jajka mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu i drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy je do cebuli i smażymy jajecznicę (powinna być dość sztywna).

Przestudzoną jajecznicę układamy na mięsie i zwijamy dość ciasne roladki, które owijamy boczkiem.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy je jeszcze 15 minut (najlepiej w termoobiegu lub na opcji grill). 

Podajemy z mieszanka sałat z czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i rzodkiewką.
(Możecie dodać też grillowaną na suchej patelni cukinię lub podsmażone w ten sam sposób pieczarki.)

Smacznego! 🙂

1 ROLADKA PLUS SAŁATKA – OK. 350 KCAL

Z DODATKIEM 200 G UGOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW – 490 KCAL