FIT CIASTO MAKOWE Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI, KAWĄ I CYNAMONEM
➡️ Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
➡️ Biszkopt
🔹2 jajka M
🔹3 łyżki erytrolu
🔹35 g mąki pszennej
🔹1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
🔹1/2 łyżeczki cynamonu
➡️ Poncz
🔹120 ml kawy
🔹1 łyżeczka erytrolu
➡️ Masa makowa
🔹450g naturalnego skyru
🔹100 ml mleka 2%
🔹25 g mielonego maku (suchego)
🔹4 łyżki erytrolu
🔹2 krople olejku migdałowego
🔹2 krople olejku pomarańczowego
🔹3 łyżeczki żelatyny
🔹100 ml wrzątku
➡️ Galaretka śliwkowa
🔹500 g śliwek (czerwonych) + 120 ml wody
🔹3 łyżeczki żelatyny + 100 ml wrzątku
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka łączymy z erytrolem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 10 minut.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 18 minut.
Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy.
Ponczujemy kawą wymieszaną z erytrolem.
Mak łączymy z erytrolem oraz olejkami i zalewamy gorącym mlekiem. Odstawiamy na kwadrans.
Skyr łączymy z przestudzonym makiem i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę.
Delikatnie tężejącą masę przekładamy na naponczowany biszkopt i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy śliwki.
Przekrojone na pół, pozbawione pestki śliwki układamy w niewielkim naczyniu żaroodpornym i dodajemy 100 ml wody.
Wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25-30 min. Po przestudzeniu zdejmujemy ze śliwek skórki i przekładamy je razem z sokiem do miseczki. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i kiedy owoce przestygną wykładamy je na zastygniętą masę makową.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego! 🙂
CAŁOŚĆ – 8 PORCJI – 1100 KCAL
1 PORCJA – ok. 140 KCAL