SERNIK Z PIANKĄ JAGODOWĄ
💜 Składniki na sernik
1 kg twarogu sernikowego Pilos
5 jajek L
3/4 szklanki erytrolu
40 g budyniu waniliowego bez cukru
💜 Pianka jagodowa
1 Śnieżka (55g)
200 ml ziemnego mleka 2%
1/2 litra jagód
3 łyżki erytrolu
12 g żelatyny
70 ml wrzątku
💜 PRZYGOTOWANIE 💜
SERNIK
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, opcja góra + dół.
Spod prostokątnej blaszki o wymiarach 28×18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy nie dłużej niż 30 sekund.
Masę serową przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 75 minut.
Sernik po wyjęciu z piekarnika wydaje się półpłynny, ale stężeje po wystygnięciu.
PIANKA JAGODOWA
Jagody łączymy z erytrolem i miksujemy na mus. Do jagód dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i dokładnie mieszamy.
Śnieżkę łączymy z mlekiem i miksujemy do zgęstnienia. Na koniec, cały czas miksując, dodajemy mus z jagód. Miksujemy tylko do połączenia.
Piankę jagodową przekładamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki na noc.
Smacznego! 💜
1 z 12 porcji – ok 180 kcal