SERNIK Z BRZOSKWINIAMI I BRZOSKWINIOWĄ PIANKĄ

🧡 Składniki na sernik

1 kg twarogu sernikowego Pilos (Lidl)
5 jajek L 
3/4 szklanki erytrolu 
40 g budyniu waniliowego bez cukru 
450 g brzoskwiń odsączonych z zalewy (z puszki)

🧡 Pianka brzoskwiniowa 

1 Śnieżka (55g)
200 ml ziemnego mleka 2% 
25 g galaretki brzoskwiniowej słodzonej słodzikiem (Fitrec/Allegro)
200 ml wrzątku 

🧡 PRZYGOTOWANIE 🧡

SERNIK 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, opcja góra + dół. 
Spod prostokątnej blaszki o wymiarach 28×18 cm wykładamy papierem do pieczenia. 
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy nie dłużej niż 30 sekund. 
Masę serową przelewamy do formy, wykładamy na nią pokrojone brzoskwinie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 75 minut. 
Sernik po wyjęciu z piekarnika wydaje się półpłynny, ale stężeje po wystygnięciu. 

PIANKA BRZOSKWINIOWA 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy do temperatury pokojowej. 
Śnieżkę łączymy z mlekiem i miksujemy do zgęstnienia. Na koniec, cały czas miksując, dodajemy chłodną galaretkę. Miksujemy tylko do połączenia. 
Piankę przekładamy na wystudzony sernik i wstawiamy do lodówki na noc. 

Smacznego! 🧡

1 z 12 porcji – ok 190 kcal