FIT CIASTO BRZOSKWINIOWE Z KVAEGIEM
➡️ Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm.
➡️ Biszkopt
🔹2 jajka M
🔹3 łyżki erytrolu
🔹35 g mąki pszennej
🔹1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️ Masa brzoskwiniowa
🔹600 g Kvargu brzoskwiniowego (znajdziecie w Biedronce)
🔹1 pełna łyżka erytrolu
🔹3 łyżeczki żelatyny
🔹100 ml wrzątku
➡️ Galaretka z brzoskwiniami
🔹450 g brzoskwiń z puszki (waga po odsączeniu)
🔹1 galaretka brzoskwiniowa*
🔹400 ml wrzątku
➡️ Poncz
🔹100 ml syropu z brzoskwiń
*W przepisie uwzględniłam klasyczną galaretkę z cukrem, ale jeśli macie ochotę zakupić na przyszłość galaretkę bez cukru (niestety dostępna jest w bardzo dużych opakowaniach), to odejmijcie 250 kcal od całości. Tak, niestety, cała, tradycyjna galaretka to aż 250 kcal.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka łączymy z erytrolem i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 10 minut.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 18 minut.
Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w tortownicy. Ponczujemy syropem z brzoskwiń.
Kvarg przekładamy do miseczki, blendujemy na gładką masę, a następnie dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i erytrol.
Ponownie blendujemy i delikatnie tężejącą masę przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
Na zastygnietej masie z Kvargu układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy je tężejącą galaretką.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – 8 PORCJI – 1350 KCAL
1 DUŻA PORCJA – 170 KCAL