BISZKOPTOWA ROLADA SZARLOTKOWA – TYLKO 90 KCAL W PORCJI!
(Więcej przepisów na niskokaloryczne ciasta 🍰i desery 🍨 które opracowałam w trakcie redukcji 100 kilogramów znajdziecie w moim najnowszym ebooku. Więcej informacji o aktualnej promocji w kolejnych zdjęciach🧁)
CIASTO
5 jajek L
100 g mąki pszennej tortowej
120 g erytrolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
DODATKOWO
500 g słodkich i miękkich jabłek (waga po obraniu)
2 łyżeczki cynamonu
5 g oleju
PRZYGOTOWANIE
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra + dół).
2. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem.
3. Na papierze układamy cienko poszatkowane jabłka i oprószamy je cynamonem.
4. Jajka łączymy z erytrolem i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 7-8 minut.
5. Do ubitych jajek dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników.
6. Ciasto przekładamy na jabłka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.
7. Od razu po wyjęciu z piekarnika ciasto przekładamy na ściereczkę (jabłkami do góry), zdejmujemy papier i pomagając sobie ściereczką ciasto zwijamy w roladę. Owiniętą ściereczką roladę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie oprószamy zmielonym na puder erytrolem i kroimy.
KALORIE
CAŁOŚĆ – OK 1100 KCAL
1 Z 12 PORCJI – OK 90 KCAL