CH艁ODNIK LITEWSKI
馃尭 SK艁ADNIKI NA 5 SPORYCH PORCJI
2 p臋czki botwinki z buraczkami
650 ml delikatnego bulionu warzywnego
500 ml ma艣lanki
500 ml jogurtu naturalnego
150 g og贸rk贸w gruntowych
150 g rzodkiewki
1 p臋czek koperku
1 p臋czek szczypiorku
1 du偶y z膮bek czosnku
1 艂y偶eczka octu
s贸l, pieprz i odrobina cukru do smaku
馃尭 DODATKOWO
5 jajek na twardo
馃尭 PRZYGOTOWANIE
Buraczki obieramy, kroimy w niewielk膮 kostk臋 i gotujemy w bulionie przez oko艂o 15 minut.
Do buraczk贸w dodajemy drobno posiekane li艣cie oraz 艂odygi botwinki (je艣li li艣ci b臋dzie bardzo du偶o, od艂贸偶cie troch臋). Gotujemy kolejne 15 minut i odstawiamy do wystygni臋cia.
Do botwinki dodajemy starte na tarce og贸rki, start膮 rzodkiewk臋, drobno posiekany szczypiorek oraz koperek, ma艣lank臋, jogurt oraz ocet. Ca艂o艣膰 mieszamy i doprawiamy do smaku sol膮 oraz cukrem.
Ch艂odnik mo偶ecie podawa膰 w temperaturze pokojowej, albo wstawi膰 go do lod贸wki na oko艂o godzin臋.
Smacznego!
1 PORCJA (1/5 ca艂o艣ci) + 1 JAJKO – OK. 230 KCAL