CHŁODNIK LITEWSKI
🌸 SKŁADNIKI NA 5 SPORYCH PORCJI
2 pęczki botwinki z buraczkami
650 ml delikatnego bulionu warzywnego
500 ml maślanki
500 ml jogurtu naturalnego
150 g ogórków gruntowych
150 g rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka octu
sól, pieprz i odrobina cukru do smaku
🌸 DODATKOWO
5 jajek na twardo
🌸 PRZYGOTOWANIE
Buraczki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w bulionie przez około 15 minut.
Do buraczków dodajemy drobno posiekane liście oraz łodygi botwinki (jeśli liści będzie bardzo dużo, odłóżcie trochę). Gotujemy kolejne 15 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
Do botwinki dodajemy starte na tarce ogórki, startą rzodkiewkę, drobno posiekany szczypiorek oraz koperek, maślankę, jogurt oraz ocet. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem.
Chłodnik możecie podawać w temperaturze pokojowej, albo wstawić go do lodówki na około godzinę.
Smacznego!
1 PORCJA (1/5 całości) + 1 JAJKO – OK. 230 KCAL