CHŁODNIK LITEWSKI 

🌸 SKŁADNIKI NA 5 SPORYCH PORCJI 

2 pęczki botwinki z buraczkami 
650 ml delikatnego bulionu warzywnego 
500 ml maślanki 
500 ml jogurtu naturalnego 
150 g ogórków gruntowych
150 g rzodkiewki 
1 pęczek koperku 
1 pęczek szczypiorku 
1 duży ząbek czosnku 
1 łyżeczka octu 
sól, pieprz i odrobina cukru do smaku 

🌸 DODATKOWO

5 jajek na twardo

🌸 PRZYGOTOWANIE 

Buraczki obieramy, kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w bulionie przez około 15 minut. 

Do buraczków dodajemy drobno posiekane liście oraz łodygi botwinki (jeśli liści będzie bardzo dużo, odłóżcie trochę). Gotujemy kolejne 15 minut i odstawiamy do wystygnięcia. 

Do botwinki dodajemy starte na tarce ogórki, startą rzodkiewkę, drobno posiekany szczypiorek oraz koperek, maślankę, jogurt oraz ocet. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz cukrem. 

Chłodnik możecie podawać w temperaturze pokojowej, albo wstawić go do lodówki na około godzinę.

Smacznego!

1 PORCJA (1/5 całości) + 1 JAJKO – OK. 230 KCAL