DELIKATNY SERNIK Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ
Wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a zapewniam, jeden z najlepszych jakie jedliście. Lekki i kremowy.
1 kawałek to tylko 160 kcal 💗
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
MASA SEROWA
650 g twarogu sernikowego (do 110 kcal w 100 g)
3 jajka L
25 g budyniu śmietankowego
1/2 szklanki erytrolu
MUS TRUSKAWKOWY
450 g mrożonych truskawek
3-4 łyżki erytrolu
200 ml mleka 2%
1 opakowanie Śnieżki
20 g żelatyny
80 ml wrzątku
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki masy serowej miksujemy ze sobą (ok. 30 sek – tylko do chwili połączenia się składników) i przekładamy do tortownicy.
Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. (Po dotknięciu wierzchu sernika masa nie powinna pozostawać na palcu, ale sernik nie powinien się też przyrumienić, by nie stracić delikatności.)
Kiedy sernik całkowicie wystygnie przygotowujemy mus truskawkowy.
Rozmrożone truskawki miksujemy z erytrolem na gładki mus.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do musu truskawkowego.
Śnieżkę łączymy z mlekiem i miksujemy do chwili powstania piany. Cały czas miksując dodajemy mus truskawkowy. Kiedy składniki się połączą truskawkową piankę przekładamy na schłodzony sernik.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – OK. 1600 KCAL
1 Z 10 PORCJI – OK. 160 KCAL