DIETETYCZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 21CM
➡️ Biszkopt
🔹1 jajko
🔹1 białko
🔹3 łyżki erytrolu
🔹35 g mąki pszennej
🔹1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
➡️ Masa serowa
🔹200 g waniliowego serka Kvarg
🔹250 g chudego twarogu
🔹50 ml mleka 2%
🔹4 pełne łyżki erytrolu
🔹3 łyżeczki żelatyny
🔹70 ml wrzątku
➡️ Dodatkowo
🔹500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
🔹20 g galaretki truskawkowej (bez cukru, słodzonej słodzikiem)
🔹400 ml wrzątku
Jajko oraz białko łączymy z erytrolem i ubijamy przez około 7 minut.
Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do chwili połączenia się składników.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika.
Pieczemy na opcji góra + dół przez ok. 18 minut.
Twaróg, Kvarg, mleko i erytrol łączymy ze sobą i blendujemy na gładką masę.
Na koniec, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
Masę serową przelewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i mieszając od czasu do czasu studzimy do chwili, aż zacznie delikatnie tężeć.
Na zastygniętą masę serową wykładamy truskawki, a następnie zalewamy je galaretką.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego! 🙂
CAŁOŚĆ – 8 PORCJI
1 PORCJA – 120 KCAL