DYNIOWE FIT TIRAMISU

Składniki na 4 porcje:
* 600 g skyru 
* 200 g puree z dyni
* 2 żółtka
* 3 łyżki erytrolu 
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 8 podłużnych biszkoptów
* 1/2 szklanki mocnej kawy

Dodatkowo:
* 150 g śmietanki 30%
* 10 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE 

Skyr łączymy z dynią, żółtkami, erytrolem i cynamonem. Miksujemy do chwili połączenia. 

Biszkopty przekrawamy na pół i maczamy w kawie. 

W pucharkach układamy na zmianę biszkopty oraz krem, tworząc dwie warstwy. 

Wierzch dekorujemy ubitą z cukrem śmietaną i oprószamy cynamonem.

SMACZNEGO! 

1 Z 4 PORCJI – OK 325 KCAL 

(Puree z dyni uzyskacie piekąc dynię do miękkości, a następnie blendując ją. Jeśli Wasza dynia będzie bardzo wodnista, przed blendowaniem zostawcie ją na sicie na godzinę. Czas pieczenia zależy od odmiany. Osobiście najbardziej polecam odmianę Nelson lub Muscat de Provence. Poza sezonem na te odmiany sprawdzi się dynia piżmowa lub hokkaido.) 

(Wersja ze zdjęcia jest z mascarpone, ale skyr sprawdzi się idealnie w wersji odchudzonej)