🔬EFSA (Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności) uznaje erytrol za dopuszczalny dodatek spożywczy.

🔬FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków)
Klasyfikuje erytrol jako GRAS („generally recognized as safe”).

🔬JECFA (FAO/WHO Joint Expert Committee on Food Additives)
Uznała ADI za „not specified” – czyli brak potrzeby ustalania limitu przy rozsądnym spożyciu.

🔬EFSA, FDA i JECFA (eksperci FAO/WHO) przeanalizowali dostępne badania toksykologiczne erytrolu i nie znaleźli żadnych dowodów na działanie rakotwórcze.

🔬Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i FDA w USA klasyfikują erytrol jako bezpieczny dodatek do żywności. Jest uznawany za naturalny słodzik, ale nie w takim sensie, jak miód czy stewia w liściach, a raczej jako naturalnie występująca cząsteczka, którą uzyskujemy dzięki przemysłowej fermentacji.

Literatura dla chętnych ⬇️

Rzechonek, D., Dobrowolski, A., & Mirończuk, A. M. (2018). Recent advances in biological production of erythritol. Critical Reviews in Biotechnology

Moon, H. J., Jeya, M., Lee, J. L., Kim, I. W., & Lee, J. K. (2010). Biotechnological production of erythritol and its applications. Applied Microbiology and Biotechnology.