FIT SERNIK CZEKOLADOWY Z OWOCAMI
🌸 Masa serowa
◽1 kg twarogu sernikowego Pilos (wiaderko)
◽4 jajka L
◽1 szklanka erytrolu (225 ml)
◽1 budyń czekoladowy bez cukru (45g)
◽15 g odtłuszczonego kakao
🌸 Warstwa owocowa
◽250 g truskawek
◽150 g malin
◽150 g borówek
◽40 g galaretki słodzonej słodzikiem
(np. FitRec, KFD, Allnutrition, SFD Nutrition)
◽800 ml gorącej wody
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a następnie na spodzie piekarnika umieszczamy płaskie naczynie żaroodporne z ok. 2-3 szklankami wrzątku.
Formę o wymiarach 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki masy serowej przekładamy do miski i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek).
Masę serową przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Sernik umieszczamy na kratce w taki sposób, by nie dotykał naczynia z wodą.
Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok. 60 min.
(Po dotknięciu palcem wierzchu sernika nie powinna pozostawać na nim masa serowa).
Upieczony sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, a następnie powtarzając mieszanie od czasu do czasu odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
(Galaretka dużo szybciej stężeje, jeśli rozpuścicie ją w 300 ml wrzątku, a następnie dodacie 500 ml mocno schłodzonej wody.)
Na przestudzoną sernik wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!
CAŁOŚĆ – 15 PORCJI – OK. 2000 KCAL
1 PORCJA – OK. 135 KCAL