FIT SERNIK CZEKOLADOWY Z OWOCAMI

🌸 Masa serowa

◽1 kg twarogu sernikowego Pilos (wiaderko)
◽4 jajka L
◽1 szklanka erytrolu (225 ml) 
◽1 budyń czekoladowy bez cukru (45g)
◽15 g odtłuszczonego kakao

🌸 Warstwa owocowa

◽250 g truskawek
◽150 g malin
◽150 g borówek
◽40 g galaretki słodzonej słodzikiem
(np. FitRec, KFD, Allnutrition, SFD Nutrition)
◽800 ml gorącej wody

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a następnie na spodzie piekarnika umieszczamy płaskie naczynie żaroodporne z ok. 2-3 szklankami wrzątku. 

Formę o wymiarach 20×25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki masy serowej przekładamy do miski i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (ok. 30 sek).

Masę serową przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Sernik umieszczamy na kratce w taki sposób, by nie dotykał naczynia z wodą.

Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok. 60 min.
(Po dotknięciu palcem wierzchu sernika nie powinna pozostawać na nim masa serowa).
Upieczony sernik odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Galaretkę zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, a następnie powtarzając mieszanie od czasu do czasu odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
(Galaretka dużo szybciej stężeje, jeśli rozpuścicie ją w 300 ml wrzątku, a następnie dodacie 500 ml mocno schłodzonej wody.)

Na przestudzoną sernik wykładamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!

CAŁOŚĆ – 15 PORCJI – OK. 2000 KCAL

1 PORCJA – OK. 135 KCAL