FIT SERNIK KAWOWY Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI
➡️ Składniki na 1 porcję
➡️ Masa serowa
🔹200 g twarogu sernikowego z wiaderka (Pilos lub inny do 120 kcal w 100 g)
🔹1 łyżeczka mielonej kawy + 1 łyżka wrzątku
🔹30 g erytrolu
🔹1 łyżeczka żelatyny
🔹20 ml wrzątku
🔹20 ml mleka 2%
➡️ Spód
🔹1,5 podłużnego biszkopta (jak do tiramisu)
🔹2-3 łyżki kawy
➡️ Wierzch
🔹150 g czerwonych śliwek
Śliwki przekrawamy na pół, układamy w naczyniu żroodpornym, dodajemy 4 łyżki wody i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut.
Z jeszcze ciepłych śliwek zdejmujemy skórkę i zbieramy cały sos.
Na spodzie szklanki układamy połamane na kawałki biszkopty i polewamy je kawą.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie dodajemy mleko.
Kawę zalewamy wrzatkiem. Łączymy z twarogiem i erytrolem. Miksujemy.
Pod koniec miksowania dodajemy żelatynę.
Masę serową od razu przekładamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy masa serowa zastygnie, na wierzchu sernika układamy upieczone śliwki i polewamy je zebranym z naczynia sosem.
Smacznego!
CAŁA PORCJA – OK. 390 KCAL