FIT SERNIK MAKOWY Z WIŚNIAMI I CZEKOLADOWĄ PIANKĄ
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm (10 porcji)
➡️ MASA SEROWA
🔹500 g twarogu sernikowego Pilos (lub inny ok. 120 kcal w 100g)
🔹1/2 szklanki erytrolu
🔹3 jajka L
🔹35 g mielonego maku
🔹1 pełna łyżeczka budyniu waniliowego
🔹aromat migdałowy
➡️ GALARETKA WIŚNIOWA
🔹450 g mrożonych wiśni
🔹450 ml galaretki wiśniowej słodzonej słodzikiem/erytolem (przygotowana z 1,5 porcji zalecanej ilości na tę pojemność)
➡️ PIANKA CZEKOLADOWA
🔹120 g białek (ze sparzonych wcześniej jaj)
🔹120 ml mleka 2%
🔹40 g gorzkiej czekolady
🔹15 g cukru pudru
🔹2 pełne łyżeczki żelatyny
🔹100 ml wrzątku
MASA SEROWA
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Wszystkie składniki masy serowej łączymy ze sobą i miksujemy nie dłużej niż minutę.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut.
Po tym czasie sernik wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Najlepiej wstawić go na całą noc do lodówki.
GALARETKA
Wiśnie rozmrażamy na sicie. Sok odlewamy.
Do wiśni dodajemy przestudzoną galaretkę.
Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć przelewamy ją na schłodzony sernik i wstawiamy do lodówki.
MUS CZEKOLADOWY
Drobno posiekaną czekoladę zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy z cukrem pudrem przez około 7 minut. Następnie, cały czas miksując, dodajemy płynną czekoladę z żelatyną.
Mus przekładamy ma zastygniętą galaretkę.
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
CAŁOŚĆ – 10 PORCJI – 1800 KCAL
1 PORCJA – 180 KCAL